wtorek, 3 lutego 2015

Spaghetti ze szpinakiem



                                                                    SKŁADNIKI:

0,5 paczki makaronu spaghetti (może być inny)
1 paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego
1 pojedyncza pierś z kurczaka
0,5 paczki sera typu feta
1 cebulka
2 ząbki czosnku
garść słonecznika
oliwa
sól, pieprz

                                                                   WYKONANIE:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy na jasnozłoty kolor. Usmażoną pierś wykładamy do miseczki.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy szpinak i co jakiś czas mieszając, czekamy aż zmięknie i odparuje nadmiar wody.
W tym czasie możemy ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do szpinaku dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucamy usmażonego kurczaka, wkruszamy połowę z przygotowanej fety, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (Pamiętajmy, że feta jest słona.)
Ugotowany i tylko lekko odcedzony makaron wrzucamy do szpinaku i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na dużych talerzach, jeszcze raz na wierz krusząc fetę i posypując wszystko słonecznikiem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz