wtorek, 2 czerwca 2015

Sernik na zimno z kaszy jaglanej z truskawkami.

Kasza jaglana to samo zdrowie. Ostatnio bardzo zyskała na popularności i tego typu hasła dziś możemy zobaczyć dosłownie wszędzie, gdzie mowa o dietach, zdrowiu i urodzie. Jaglanka popularna także na blogach kulinarnych dzięki swej uniwersalności trafiła i do mnie w wersji na słodko.
Przepis podpatrzyłam na blogu Niebo na talerzu. Polecam.

 
 
                                                                  SKŁADNIKI:
 
2 szklanki kaszy jaglanej
4 szklanki mleka
800 ml jogurtu greckiego
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru ( można zastąpić miodem)
6 czubatych łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
 
truskawki
1 galaretka (czerwona)
ew. biszkopty
 
                                                             WYKONANIE:
 
Suchą kaszę wsypujemy na gorącą patelnię i prażymy chwilę mieszając. Przesypujemy na sitko i przepłukujemy wodą kilka razy, na koniec przelewając wrzątkiem. Kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Mieszając, żeby kasza się nie przypaliła gotujemy do miękkości i do momentu, aż wchłonie mleko. (ok. 20 min. )
Kaszę lekko studzimy i dodajemy jogurty, cukier i cukier waniliowy. Za pomocą blendera z ostrym nożykiem miksujemy wszystko na gładki krem, próbując, czy jest wystarczająco słodki.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy na chwilkę.
Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą, natomiast boki wyłożyłam, wyciętymi paskami z grubszej reklamówki (umytymi płynem do naczyń), wtedy brzegi są gładkie i wyglądają estetyczniej i łatwiej je ułożyć, niż folię spożywczą. Jeżeli robimy wersję z biszkoptami, to układamy je na dnie. (Ja robiłam wersję bez spodu).
Mikserem dokładnie mieszamy masę, wlewając cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy.
Na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki i wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wrzątku niż jest podane na opakowaniu ( u mnie ok. 1,5 szklanki). Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą wylewamy na "sernik".
Schładzamy całość ok. 3 h i zajadamy się niespotykanym i zdrowym sernikiem.
 
 
 
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz