poniedziałek, 8 czerwca 2015

Chlebek turecki z rodzynkami.

Chlebek turecki lekko słodki, mięciutki środek i chrupiąca skórka...mniammm.... Pyszny z masłem lub lekko kwaskowym dżemem, ale chyba najlepiej smakuje bez dodatków, tylko z kubkiem mleka.
Przepis podpatrzyłam na tej stronie (KLIK).


                                                            SKŁADNIKI:

500 g mąki (u mnie tortowa)
8 g suszonych drożdży
330 ml mleka
2 łyżki masła
5 łyżek melasy lub miodu ( u mnie miód daktylowy)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 g rodzynek

                                                        WYKONANIE:

Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać w misce.
Mleko, miód i masło podgrzać do momentu rozpuszczenia składników, cały czas mieszając. Lekko ostudzić.
Do mąki wlać mieszankę mleczną lekko ciepłą, dodać kawę rozpuszczalną, rodzynki i wszystko dokładnie wyrobić rękoma. Można dodać troszkę mąki jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, ale nie za dużo.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min.
Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do 2 małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
 Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
Wierzch ciasta posmarować za pomocą pędzelka mlekiem.
Piec w temp. 190 stopni C ok. 35 min.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz