czwartek, 28 maja 2015

Polska panna cotta ;-) czyli kasza manna z truskawkami.

Dziś pyszny deser na zimno z truskawkami. Banalnie prosty i super smaczny a przy okazji tani.



                                                               SKŁADNIKI:

*na 4 porcje takie jak na zdjęciu:

1/2 l mleka
kasza manna*
dowolne słodziwo ( miód, syrop, cukier, cukier wanilinowy)
ok.10 truskawek

                                                            WYKONANIE:

Mleko np. z miodem (u mnie 1 łyżeczka) zagotowujemy. Bezpośrednio do gotującego się mleka cienką strużką wsypujemy mannę ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. (*Nie podaję ilości manny, ponieważ robię to na oko). Kaszka musi mieć gęstość podobną do budyniu. Ok. 2-3 min prażymy kaszę na ogniu cały czas mieszając.
Gotową gorącą kaszkę przekładamy np. do filiżanek opłukanych zimną wodą (łatwiej po zastygnięciu będzie kaszka wychodziła). Wierzch wygładzamy łyżką zakrywamy folią i odstawiamy do schłodzenia na ok. 3 h.
Truskawki za pomocą blendera miksujemy na gładki sos, ew. dosładzając wg upodobań.
Deserki wyjmujemy z pojemniczków polewamy przygotowanym sosem truskawkowym i zajadamy.
Prawda, że proste?



2 komentarze: