wtorek, 26 maja 2015

Drożdżowe, wytrawne paluszki do chrupania

Alternatywa dla kupnych paluszków, krakersów czy chipsów. Świetnie pasuje do piwa, ale również jako zwykła przekąska, czy dodatek do zup typu krem. Przepis znalazłam na blogu Moje Pasje. Gorąco polecam.



                                                                 SKŁADNIKI:

350 g mąki pszennej
250 g masła
3 żółtka + 1 białko zostawić do posmarowania
2 łyżki gęstej śmietany
20 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
ulubione przyprawy do posypania (u mnie czarnuszka, oregano, ostra papryka)

                                                            WYKONANIE:

W średniej misce rozetrzeć drożdże ze śmietaną i cukrem. Odstawić na chwilkę. Dodać resztę składników, posiekać nożem i zagnieść rękoma jednolite ciasto. Odstawić na 1h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką. Odrywać kulki ciasta wielkości śliwki i każdą kulkę rolować na kształt "wężyka" ( W przepisie autorka wałkowała ciasto i wycinała paluszki. Niestety ciasto odrobine przyklejało się do wałka, więc postanowiłam rolować wężyki). Długość powinna być ok 12-15 cm a grubość ok. 1cm. ( Paluchy nie mogą być za cienkie ponieważ są super kruche i za cienkie po prostu by się łamały). Paluchy przekładamy na wyłożoną papierem blachę, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami.

 
 

Pieczemy w temp. 200 stopni C ok. 20 min. Na złoty kolor.

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz