wtorek, 26 maja 2015

Mix z kaszą pęczak II

Ukochana kasza pęczak... dziś kolejny mix i okazja do "wyczyszczenia lodówki". Z bele czego coś pysznego / zdrowego.

 
SKŁADNIKI:
 
 
*na ok. 5-6 porcji
 
400 g kaszy pęczak
1 szklanka passaty pomidorowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku i fasolki szparagowej zielonej
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
duża garść czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
ulubione przyprawy ( u mnie: sól, pieprz, papryczka chili, słodka papryka, oregano, bazylia)
kawałek sera typu feta
natka pietruszki
 
                                                               WYKONANIE:
 
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Naszykować wszystkie produkty.
Fasolkę i groszek ugotować al dente.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy, oliwki pokroić na mniejsze kawałki, ser pokruszyć.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko zmięknie wsypujemy wcześniej ugotowaną kaszę, zalewamy passatą pomidorową, dodajemy groszek, fasolkę, kukurydzę, oliwki. Wszystko dokładnie razem mieszamy, doprawiamy przyprawami, wkruszamy ser feta i jeszcze raz mieszamy. Podajemy posypane, posiekaną natką pietruszki.
 
 
 

 


2 komentarze: