SKŁADNIKI:
*na ok. 5-6 porcji
400 g kaszy pęczak
1 szklanka passaty pomidorowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku i fasolki szparagowej zielonej
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
duża garść czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
ulubione przyprawy ( u mnie: sól, pieprz, papryczka chili, słodka papryka, oregano, bazylia)
kawałek sera typu feta
natka pietruszki
WYKONANIE:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Naszykować wszystkie produkty.
Fasolkę i groszek ugotować al dente.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy, oliwki pokroić na mniejsze kawałki, ser pokruszyć.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko zmięknie wsypujemy wcześniej ugotowaną kaszę, zalewamy passatą pomidorową, dodajemy groszek, fasolkę, kukurydzę, oliwki. Wszystko dokładnie razem mieszamy, doprawiamy przyprawami, wkruszamy ser feta i jeszcze raz mieszamy. Podajemy posypane, posiekaną natką pietruszki.
kaszy pęczak jest bardzo zdrowa i pożywna, uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuń