środa, 6 maja 2015

Ratatouille

Jednogarnkowe, jarskie danie pochodzące z Prowansji. Mało skomplikowane i niesamowicie smaczne. Polecam.


                                                              SKŁADNIKI:

3 czerwone małe papryki
2 małe cukinie
1 bakłażan
1 pomidor
1 puszka pomidorów (u mnie krojone bez skórki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
oliwa z oliwek

                                                           WYKONANIE:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki ok. 1- 1,5 cm.
Cukinię i bakłażana kroimy wzdłuż na 4 (jeśli są duże to na 8) i także kroimy w kostkę.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na ósemki.
Cebulę kroimy dosyć grubo w półksiężyce, a czosnek w plasterki.
Na głęboką patelnię wlewamy odrobinę oliwy i lekko podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Wrzucamy pozostałe warzywa. Zalewamy pomidorami z puszki, przyprawiam i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając ( ok. 30 min.) do zmięknięcia warzyw.
Podajemy z pieczywem, makaronem lub ryżem.
Smacznego!
 
 


2 komentarze:

  1. Generalnie wychodzi dość spora ilość. Myślę, że z dodatkami typu kasza, ryż, czy makaron, to można powiedzieć, że ok. 5 porcji. Ilość w dużej mierze zależy od wielkości warzyw. U mnie wyszła prawie cała głęboka patelnia. Lubię zrobić coś dla całej rodziny np. na 2 dni.

    OdpowiedzUsuń