czwartek, 25 czerwca 2015

Makaron z tuńczykiem.

Taki makaron jadłam na Zakynthos w wersji na zimno. Ja zrobiłam to samo tylko na ciepło na obiadek. Świetnie smakuje i intensywnie pachnie. Polecam.

 
 
                                                             SKŁADNIKI:
 
*na ok. 3 porcje:
 
ok. 300 g makaronu (u mnie Barilla- casarecce)
ok. 4 suszone pomidory z zalewy
1 duża garść oliwek zielonych
4 ogórki konserwowe
1 mała cebula czerwona
1 puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn
oliwa z oliwek
 
                                                       WYKONANIE:
 
Oliwki pokroić na połówki, suszone pomidory na kawałki, ogórki w dosyć cienkie paseczki, cebulę w cieniutkie piórka.
Tuńczyka odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki u mieścić w dużej misce i wymieszać razem.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i gorący wsypać do miski z przygotowanymi składnikami. Polać  kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawić do smaku i wymieszać.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz