Dziś propozycja w stu procentach dla wegetarian i dbających o linię. Pyszne kotleciki ryżowe, na które przepis podpatrzyłam na tej stronie (klik) oraz surówka z młodej kapusty inwencji własnej ;-). Zapraszam na pyszny obiadek.
SKŁADNIKI:
*kotleciki ryżowe (ok. 6 dużych kotletów)
2 woreczki ryżu ( u mnie biały)
1 marchewka
ok. 1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 małe jajeczko (można pominąć)
garść oliwek ( u mnie czarne)
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, ulubione przyprawy
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany wyłożyć do miski. Lekko wystudzić. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pomidory, przyprawy i oliwę. Wszystko wymieszać i lekko zblendować. Jeżeli masa będzie się ładnie lepić, to nie trzeba dodawać jajka. Ja podzieliłam masę na 6 części i zwilżonymi dłońmi formowałam dość spore kotlety. Kotlety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 stopni C ok.15 min. z jednej i 15 min. z drugiej strony.
*surówka
1/2 główki młodej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
koperek
* vinegret
7 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz, ulubione suszone zioła
Kapustę poszatkować w paseczki. Dodać starte na grubych oczkach jabłko i marchewkę oraz posiekany drobno koperek. Wszystko wymieszać.
Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie w małym słoiczku (najlepiej potrząsając zamkniętym słoiczkiem). Gotowym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz