sobota, 7 lutego 2015

Maślane ciasteczka z dżemem pomarańczowym.



                                                                  SKŁADNIKI:

300g mąki pszennej
200g masła roślinnego (zimnego)
100g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
dżem pomarańczowy

                                                                WYKONANIE:

Do większej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać 2 żółtka, sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Palcami dosyć szybko rozcieramy kawałki masła z pozostałymi składnikami do momentu, aż mieszanina będzie przypominała mokry piasek. Wtedy całymi dłońmi szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 min. do lodówki.
Po 30 min. wyciągamy ciasto, urywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, w dłoniach tworzymy kulki, palcem w każdej kulce robimy wgłębienie. Ciasteczka układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka teraz przypominają kluski śląskie.
W każde wgłębienie w ciasteczku za pomocą łyżeczki nakładamy małą porcję dżemu pomarańczowego. (Dżem może być inny, zależy od upodobań, ale musi mieć zwarą konsystencję).


Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy ok. 15 min. Delikatnie muszą się zarumienić.


Ciasteczka są bardzo kruche i maślane. Idealnie pasują do herbaty. I jedno jest pewne... bardzo szybko znikają :-). Gorąco polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz