czwartek, 26 lutego 2015

Indyjski kurczak Tikka masala i czosnkowe chlebki Naan

 Kurczak Tikka masala inspirowany jest potrawą o tej samej nazwie serwowaną w restauracji Masala na wrocławskim rynku.  Miejsce to, jest klimatyczne, kolorowe, pachnące indyjskimi przyprawami... a w karcie same pyszności... Gorąco polecam!
Przepis na chlebki Naan podpatrzyłam na tym blogu.


                                                      SKŁADNIKI:

na kurczaka:
1,5 piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 duży jogurt naturalny
0,5 szklanki pasty pomidorowej
1 cebula
4 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
po 1 łyżeczce: kurkumy, curry, czerwonej słodkiej papryki, garam masala
sól, pieprz
kawałek kory cynamonu
3 łyżeczki wiórek kokosowych
2 łyżki oliwy

Piersi z kurczaka kroimy w niedużą kostkę solimy, pieprzymy i w miseczce zalewamy połową jogurtu. Odstawiamy na minimum 30 min.
Cebulę kroimy w kosteczkę i na głębokiej patelni delikatnie dusimy.
Do podduszonej cebuli dodajemy kurczaka w jogurcie i podsmażamy. Gdy odparuje nadmiar wody z jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili, wszystkie przyprawy, wiórki, korę cynamonu i zalewamy pomidorami i pastą pomidorową. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 12-15min. Na koniec dokładamy resztę jogurtu. Danie jest dość pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze, to należy zmniejszyć ilość przypraw. Najlepiej jest próbować w tzw. międzyczasie. Ja na koniec musiałam troszkę dosolić, ale ostrość była ok. (Jeśli z kolei przesadzi się z ostrością można dolać więcej jogurtu).
Przed podaniem nie zapomnijmy wyjąć kory cynamonu! :-)



chlebki Naan:

300 g mąki pszennej
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
po 1/2 łyżeczki kurkumy i papryki słodkiej
2 łyżki masła
2 małe ząbki czosnku
szczypta ulubionych ziół suszonych
sól, pieprz

Około godzinę wcześniej musimy zrobić masełko czosnkowe. Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Wykładamy na kawałek folii spożywczej i zwijamy na kształt walca, cukierka lub kiełbaski. Wkładamy do zamrażarki.
W misce za pomocą łyżki ucieramy drożdże z cukrem, zalewamy lekko ciepłym mlekiem. Mieszamy. Dodajemy jogurt, przesianą mąkę z przyprawami, sól i oliwę. Ręką wyrabiamy jednolite ciasto. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę mąki żeby ciasto się nie kleiło.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni C z blachą w środku.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 części i z każdej formujemy, rozciągamy placek. Przygotowane masło czosnkowe kroimy w cieniutkie plasterki i układamy po środku każdego placuszka. Tak przygotowane placuszki pieczemy partiami do zarumienienia ok. 10 min.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz