niedziela, 1 lutego 2015

Ciasto czekoladowe na piwie ;-)



                                                                 SKŁADNIKI:

200g miękkiego masła ( najlepiej roślinne)
200g cukru
4 jaja
100g kakao
400ml piwa Guinness ( u mnie Jurajskie typu Stout czekoladowe)
2 małe łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
220g mąki pszennej
ew. cukier puder do posypania

                                                              WYKONANIE:

W większej misce zmiksować masło z cukrem. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując. Masa musi być jednolita.
Do osobnej miski wlewamy piwo, dodajemy do piwa kakao i mieszamy trzepaczką lub łyżką żeby nie było kakaowych grudek.
Do kolejnej miseczki wsypujemy mąkę i mieszamy ją z sodą i proszkiem do pieczenia.
Do jajeczno- maślanej masy wlewamy piwny płyn i delikatnie miksujemy dodając stopniowo po łyżce mąki wymieszanej z sodą i proszkiem. Po zmiksowaniu wszystkich składników może się wydawać, że masa się trochę zważyła, ale nie przejmujemy się tym. Tak może być.
Tortownicę (ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i ciasto pieczemy ok 50-60 min. Należy sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy najlepiej na kratce.
Gdy ciasto jest już zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.


Ciasto jest przepyszne bardzo wilgotne, można nawet powiedzieć, że mokre, mocno kakaowe z delikatnie wyczuwalnym smakiem piwa. Gorąco polecam!


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz