wtorek, 24 lutego 2015

Knedle z farszem z kaczki


                                                                        SKŁADNIKI:

1,5 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajo

1 mała pierś z kaczki ugotowana (u mnie pierś z kaczki z rosołu z poprzedniego dnia)
0,5 kg pieczarek
1 cebulka
sól, pieprz
łyżka masła

                                                                        WYKONANIE:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce na gładką masę.
Ugotowaną pierś z kaczki podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce.
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i poddusić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebulki dodać starte pieczarki i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Gotowe pieczarki przełożyć do zmielonego mięsa, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Zmielone ziemniaki włożyć do dużej miski wyrównać na płasko podzielić na równe 4 części, wyjąć jedną część i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile jest miejsca po wyjętej części ziemniaków. Gdy wsypiemy mąkę z powrotem wkładamy wyciągnięte ziemniaki, dodajemy jedno jajko i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości śliwki spłaszczamy dłońmi na kształt placuszka, kładziemy łyżeczką farsz i zlepiamy w kuleczkę.
Gotowe knedelki gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z cebulką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz