sobota, 14 lutego 2015

Domowy biały serek. Pyyycha!

Bardzo prosty w wykonaniu i niesamowicie smaczny biały serek, który robi się w nocy. Serek jest tak delikatny i kremowy, że ciężko porównać go z jakimkolwiek kupnym serkiem. Po zrobieniu go, wiem, że będę go często robiła. Polecam wszystkim.



                                                                   SKŁADNIKI:

1 l kefiru naturalnego (najlepiej w pojemniczkach takich, w jakich kupujemy jogurty)
gaza lub pieluszka tetrowa (do kupienia za grosze w aptece)

Kefiry wkładamy na około 4-5 godzin do zamrażarki (muszą być całkowicie zamrożone).
Zamrożony kefir wykładamy na gazę i przywiązujemy tak, żeby mogła ściekać serwatka. (Gaza musi wisieć w powietrzu). Tak przygotowany kefir zostawiamy do obciekania na ok. 10 godzin.
Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mamy idealny serek na śniadanie. Proste... Prawda? Serek najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i ze szczypiorkiem lub z dżemem. Gorąco polecam.(Przepis zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym).





SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz