środa, 4 marca 2015

Wtorkowa piekarnia- bardzo prosty i pyszny domowy chleb pszenny drożdżowy.

Ten przepis jest dla tych, którzy mają obawy przed pieczeniem chleba. Jest bardzo prosty w wykonaniu a wychodzi na prawdę super. Tak samo pyszny zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień. Przepis odrobinę zmodyfikowany pochodzi z bloga "Moje wypieki". Gorąco polecam.


                                                               SKŁADNIKI:

600g mąki pszennej (w oryginalnym przepisie pszenna chlebowa 700g)
100g płatków owsianych ( w oryginalnym przepisie brak)
2 łyżeczki soli
25g miękkiego masła
14g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody

                                                           WYKONANIE:

W małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Na chwilkę odstawić.
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki, sól, dodać masło i wodę. Na koniec wlać przygotowany rozczyn drożdżowy i wszystko wyrobić (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto może się trochę kleić, ale starajmy się nie dosypywać mąki. Wyrobione ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości (u mnie ok. 1h 30min).
Gdy ciasto podwoi objętość uderzyć pięścią i lekko wyrobić. Delikatnie podsypując mąką uformować owalny bochenek. Na obsypanej mąką blaszce ułożyć bochenek. Przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do 230`C. Przed samym pieczeniem bochenek delikatnie oprószyć mąką i ostrym nożem naciąć od góry w kilku miejscach. Piec 10 min. Po 10 min. temp. zmniejszyć do 200`C i piec kolejne 20-25 min. Chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Chleb studzimy na kratce!

                                                       Bochenek przed pieczeniem.

                                                    Bochenek pod koniec pieczenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz