czwartek, 26 marca 2015

Pierogi z ciecierzycą


                                                           SKŁADNIKI:

* ciasto:

ok. 500 g mąki
ok. 250 ml ciepłej wody
szczypta soli i pieprzu

* farsz:

400 g ciecierzycy
1 opakowanie sera typu feta
sól, pieprz
2 łyżeczki masła

                                                     WYKONANIE:

Ciecierzycę namoczyć i ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeszcze lekko ciepłą zblendować  lub zmielić na gładką masę dodając w międzyczasie pokruszoną fetę, masło, sól i pieprz do smaku. Pieprzu powinno być sporo ponieważ sama ciecierzyca jest nieco mdła. Natomiast z solą trzeba ostrożnie ponieważ feta jest słona. Najlepiej cały czas próbować.


Z mąki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu i ciepłej (nie gorącej!) wody zagnieść jednolite elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na ok. 10 min.
Podzielić ciasto na 3 części i rozwałkowywać placki na grubość ok 2 mm. Za pomocą szklanki wycinać placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi.


Gotowe pierogi gotować w dobrze osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać można świeże polane duszoną cebulką, boczkiem lub odsmażone na patelni na rumiano.
Z podanych składników wychodzi ok. 55 sztuk pierogów.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz