niedziela, 22 marca 2015

Kurczak w towarzystwie puree z selera i marchewki z czosnkiem.


                                                                  SKŁADNIKI:

* na kurczaka:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
2 plasterki sera koziego

* na marchewkę z czosnkiem
4 średniej wielkości marchewki
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz

*na puree z selera
1 dość duży korzeń selera
łyżka masła
sól, pieprz

                                                            WYKONANIE:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem kurkumą i słodką papryką.
Zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy 2 całe ząbki czosnku i 1 przeciśnięty przez praskę, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 h w naczyniu żaroodpornym.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy ok. 35- 40 min. 5 min. przed końcem pieczenia posypujemy kurczaka pokrojonym w kosteczkę kozim serem.



Marchewkę obieramy, kroimy na ok. 4 cm kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy, lekko podgrzewając.




Seler obieramy, kroimy w kostkę ok. 1 cm i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i za pomocą blendera (jeszcze gorący seler) miksujemy na puree.
Na koniec pieprzymy i solimy do smaku.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz