sobota, 28 marca 2015

Ekspresowe drożdżowe z jabłakmi.

Ciasto drożdżowe bardzo proste w wykonaniu. Przepis nie wymaga wielu składników, można powiedzieć, że jest to ekonomiczne drożdżowe. Ciasto jest wilgotne, dzięki jabłkom, pachnące cynamonem, a miejscami puszyste. Przepis z  inmykitchen.blox.pl.  Polecam.


                                                               SKŁADNIKI:

500 g mąki
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka + 1 do posmarowania
70 g cukru
1 mały cukier wanilinowy
50 g masła
4-5 jabłek
cynamon

                                                            WYKONANIE:

Mleko delikatnie podgrzać. Masło roztopić.
W miseczce wymieszać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15- 20 min.
W osobnej misce ubić 2 jajka z cukrami, dodać mieszankę z drożdżami, stopione masło i mąkę. Wyrabiać ręką do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 10 min.) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h .
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze obsypany mąką blat i jeszcze raz lekko wyrobić. (Cały czas należy delikatnie podsypywać mąką ponieważ ciasto jest dość klejące i luźne.)
Dłońmi rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. 
Z jabłek odlać nadmiar soku i wymieszać z cynamonem.
Jabłka rozłożyć równo na całej powierzchni ciasta, posypać odrobiną cukru i zwinąć wzdłuż dłuższego boku ( jak roladę). Roladę pokroić na ok. 12 części i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce obok siebie. ( W oryginalnym przepisie tortownica, u mnie zwykła prostokątna blaszka). Odkładamy do wyrośnięcia na 30 min.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. (Ja zapomniałam, dlatego ciasto nie jest błyszczące :-( ). Pieczemy 40-45 min. w 180 stopniach C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz