Dziś pomysł na szybki i zdrowy obiad. To jest jedno z tych dań, gdzie hasło: mały wysiłek - wielki efekt sprawdza się w stu procentach.
SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz + ulubione przyprawy
2 łyżki oliwy
WYKONANIE:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki i zmielić ( ja w tym celu używam blendera z ostrzem do siekania).
Do zmielonego mięsa dodać 1 jajo, bułkę tartą, drobno posiekaną natkę i przyprawy.
Wszystko wymieszać. Za pomocą dwóch łyżek lub rękoma formować pulpeciki i podsmażyć na lekko złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do przyrumienionych pulpecików. Chwilkę podsmażyć, jednocześnie mieszając.
Zawartość patelni zalać pomidorami z puszki, doprawić do maku i dusić wszystko ok. 10 -12 min. od czasu do czasu mieszając.
Podawać z makaronem lub kaszą.
To jest jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuń