Upiec biszkopt wg tego przepisu : KLIK
SKŁADNIKI:
*krem:
900 ml soku Kubuś (u mnie banan, marchew, jabłko)
2,5 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
1 kostka masła w temp. pokojowej!
W jednej szklance soku wymieszać proszek budyniowy, pozostały sok zagotować. Do gotującego się Kubusia wlać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń. Ostudzić do temp. pokojowej!
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce kremu.
*śmietana straciatella:
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
1 czekolada ( u mnie deserowa)
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder. Gdy śmietana będzie już prawie sztywna wsypać czekoladę i jeszcze krótko miksując cienką strużką wlać lekko ciepłą żelatynę.
Na biszkopt wyłożyć krem Kubusiowy a na krem śmietanę. Można ozdobić jeszcze startą na tarce czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz