sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasto Kubuś :-)

Bardzo proste w wykonaniu i pyszne ciasto z sokiem Kubuś. Ciekawa propozycja także dla dzieci.

 
 
Upiec biszkopt wg tego przepisu : KLIK
 
 
                                                            SKŁADNIKI:
 
*krem:
 
900 ml soku Kubuś (u mnie banan, marchew, jabłko)
2,5 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
1 kostka masła w temp. pokojowej!
 
W jednej szklance soku wymieszać proszek budyniowy, pozostały sok zagotować. Do gotującego się Kubusia wlać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń. Ostudzić do temp. pokojowej!
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce kremu.
 
*śmietana straciatella:
 
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
1 czekolada ( u mnie deserowa)
 
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder. Gdy śmietana będzie już prawie sztywna wsypać czekoladę i jeszcze krótko miksując cienką strużką wlać lekko ciepłą żelatynę.
 
Na biszkopt wyłożyć krem Kubusiowy a na krem śmietanę. Można ozdobić jeszcze startą na tarce czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz