Dziś polecam lekkie, puszyste, ciekawe kolorystycznie wiosenne ciasto jogurtowe. Ciasto jest kruche i chrupiące dzięki temu powstaje kontrast do delikatnej i puszystej pianki. Ciasto chyba najbardziej przypomina sernik i oczywiście zachwyca kolorem. Pomysł zaczerpnięty z bloga "Ola in the Kitchen". Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
*ciasto:
3 szklanki mąki
200 g masła (zimnego)
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*pianka:
800 ml jogurtu (jagodowy lub owoce leśne), ( u mnie Jogobella owoce leśne)
1 budyń malinowy
200 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek (pozostałych z ciasta)
1/2 szklanki cukru
WYKONANIE:
Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę lub do dużej miski. Posiekać masło z resztą składników nożem i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kruszyć można dodać 2 łyżki zimnej wody. 1/3 ciasta odkroić, zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki. Pozostałą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( Najlepiej zrobić to rękoma).
Przygotowaną blaszkę z ciastem wstawić do lodówki.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę w międzyczasie dosypując cukier a na końcu proszek budyniowy. Do ubitej piany wsypujemy proszek do pieczenia, wiórki i delikatnie mieszając łyżką dodajemy jogurt.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Na ciasto wylewamy piankę jogurtową, a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Pieczemy 45- 50 min. Wierzch powinien być zarumieniony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz