Dla wszystkich, którzy kochają czekoladę i szarlotkę. Ciasto dla G.
SKŁADNIKI:
*ciasto:
1,5 szklanki mąki
125 g masła (zimnego)
2 czubate łyżeczki kakao
4 żółtka
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki cukru
*czekoladowa pianka:
4 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 budyń czekoladowy
1/3 szklanki oleju
* 1 kg słodkich jabłek
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 pokruszone herbatniki maślane
WYKONANIE:
Wszystkie składniki (na ciasto) włożyć do miski i zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji.
Tortownicę ok. 23 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować masłem. Dno i lekko brzegi pokryć równomiernie ciastem. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku (190 stopni C ) przez 15 min.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki ( ja używam tarki do ogórków).
Herbatniki pokruszyć i wsypać do jabłek razem z cynamonem. Wymieszać.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie, a na sam koniec dodać olej i wymieszać do połączenia się składników.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyrównać. Na jabłka włożyć piankę czekoladową.
Piec jeszcze 30 min.
Baaardzo dobre ciacho :D
OdpowiedzUsuń