SKŁADNIKI:
*zupa:
5-6 dużych buraków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
sól, pieprz
jogurt naturalny lub śmietana
Warzywa umyć, obrać. Buraczki i seler pokroić w kostkę, a resztę warzyw w plasterki.
Zalać wodą (tylko tak, żeby przykryła warzywa) i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić i popieprzyć.
Wszystko zmiksować za pomocą blendera na krem i jeszcze raz doprawić do smaku.
Podawać gorące z kleksem jogurtu lub śmietany.
U mnie dodatkowo krokiecik z pieczarkami i gotowanym mięsem kaczki.
Przepis na ciasto naleśnikowe: TU ( chcąc mniejszą ilość krokietów można zmniejszyć ilość składników na ciasto naleśnikowe np. o połowę - otrzymamy ok. 8 naleśników)
*farsz
cebula
pieczarki
gotowane mięso ( u mnie pierś kaczki)
sól i pieprz
łyżka oliwy lub masła
Ilość składników zależna jest od tego ile chcemy zrobić krokietów.
Mięso mielimy.
Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na odrobinie tłuszczu szklimy cebulkę i dusimy razem z pieczarkami. Na koniec dodajemy zmielone gotowane mięso i doprawiamy do smaku.
Na każdym naleśniku układamy porcję farszu i zawijamy krokieciki.
Gotowe podajemy na ciepło przyrumienione na patelni z obu stron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz