Propozycja dla miłośników naleśników ;-) lekko znudzonych tradycyjnym, zawijanym naleśnikiem z serem, czy dżemem.
Do przygotowania roladek potrzebne są naleśniki. Składniki na ciasto naleśnikowe i przepis na wykonanie naleśników można znaleźć tu: KLIK. Niewykorzystane naleśniki do roladek można zjeść np. z kremem czekoladowym na deser :-).
SKŁADNIKI FARSZU:
1 serek kremowy typu Philadelphia
kawałek sera Gorgonzola
kawałek sera typu Parmezan
1 mała główka brokułu
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
garść rukoli
garść słonecznika
sól, pieprz, czerwona słodka papryka
WYKONANIE :
Obie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kosteczkę i dusimy w małym garnuszku podlewając lekko wodą do miękkości. Gotową kosteczkę lekko studzimy.
Brokuł dzielimy na malutkie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut do miękkości odcedzamy i lekko studzimy.
Na ściereczce układamy 9 naleśników w rzędzie 3 po 3 w taki sposób, żeby brzegi dobrze nachodziły na siebie tworząc duży blat w kształcie zbliżonym do prostokąta.
Tak przygotowany blat dokładnie smarujemy kremowym serkiem. Na całą powierzchnię rozsypujemy paprykę, układamy różyczki brokułu, listki rukoli, kawałeczki gorgonzoli, ścieramy na tarce na całą powierzchnię odrobinę parmezanu i solimy, pieprzymy oraz przyprawiamy papryką w proszku.
Gdy blat jest przygotowany w taki sposób, możemy przystąpić do zawijania rolady.
Należy delikatnie i powoli, pomagając sobie ściereczką zwijać wszystko w dość ciasny rulon, uważając by naleśniki się nie rozwarstwiły.
Zwiniętą roladę ostrym nożem kroimy na ok. 4-5 cm kromki i układamy dość ściśle w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Całość posypujemy startym parmezanem, na wierzchy układamy kawałeczki sera gorgonzola i posypujemy słonecznikiem.
Zapiekamy 10-15 min w temp. 200 stopni C.
Roladki są pyszne, mięciutkie i bardzo kolorowe. Roladki można podawać same lub z jogurtowym sosem czosnkowym. Z 9 naleśników wyszło mi danie dla 4 osób. Gorąco polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz