niedziela, 1 lutego 2015

Mix z kaszą pęczak I



                                                                  SKŁADNIKI:

2 woreczki kaszy pęczak
2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 duża marchewka
1 cebula
ok. 40 dag pieczarek
0,5 opakowania sera typu feta
kilka listków natki pietruszki
sól, pieprz i ulubione przyprawy
łyżka masła
oliwa do smażenia

                                                                 WYKONANIE:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (taką jaką lubimy), przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, dodajemy ok. 2 łyżki oliwy i jeśli mamy czas to marynujemy mięso ok 1h.
Przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni na lekko złoty kolor i odstawiamy.
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Oczyszczone pieczarki kroimy w ósemki, paprykę kroimy w kostkę ok 1 cm, marchew obieramy kroimy w dosyć cienkie półplasterki a cebulę w kosteczkę.
W głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła z odrobiną oliwy i wrzucamy cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli wrzucamy pieczarki, paprykę i marchew. Dusimy wszystko pod przykryciem aż papryka i marchew zmiękną. Do uduszonych warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka, wysypujemy z woreczków kaszę, doprawiamy jeszcze do smaku i wszystko razem mieszamy podgrzewając przez ok 1 min. Na koniec palcami wkruszamy fetę i posypujemy posiekana natką pietruszki.


Bardzo sycące, pożywne i zdrowe danie. Z podanych składników wychodzi ok. 5 porcji. Polecam.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz