sobota, 21 lutego 2015

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Ciasto z tego przepisu robię już od kilku lat i zawsze wychodzi tak samo pyszne. Najlepszy drożdżowiec do herbaty z cytryną, czy szklanki mleka. Mięciutki, lekko wilgotny, maślany smak z chrupiącą skórką. A do tego ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i  zawsze ładnie wyrasta. Gorąco polecam.



                                                            SKŁADNIKI:

5 szklanek mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki roztopionego masła
1,5 łyżki oleju
5 jaj
1,5 szklanki ciepłego mleka
8 dag drożdży
1 cukier wanilinowy
2 garstki rodzynek

                                                         WYKONANIE:

Do miseczki rozkruszyć drożdże, wlać połowę ciepłego mleka i dodać łyżkę cukru. Wszystko razem wymieszać do momentu rozpuszczenia drożdży, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min.
Do osobnego naczynia wbić jajka (z jednego jajka zostawiamy białko do posmarowania ciasta!), dodać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko utrzeć za pomocą miksera do białości.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać przygotowane wcześniej drożdże, masę jajeczno- cukrową i resztę mleka. Wszystko dokładnie wyrobić ręką rozcierając ewentualne grudki. Na koniec dodać roztopione masło i olej i jeszcze raz wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto jest dość rzadkie, ale tak ma być. Wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy je z ciastem.
Ciasto przekładamy na formę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy pozostałym białkiem za pomocą pędzelka i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C i ciasto pieczemy 45 min.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz