Na śniadanie, na deser, czy do pracy... Moim zdaniem idealna owsianka. Odczarowana na nowo. Pachnie jabłkami i cynamonem hmm... jak szarlotka, a można jeść bez wyrzutów sumienia. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka wody
1 jabłko
garść rodzynek
1 łyżka kakao
1 łyżeczka płaska cynamonu
2 łyżki miodu (można więcej)
WYKONANIE:
Jabłko ze skórką pokroić w małą kosteczkę.
Wodę wlać do rondelka i zagotować. Na gotującą się wodę wsypać płatki owsiane (ilość płatków tak na prawdę zależy od tego, jaka konsystencja odpowiada nam najbardziej- ja lubię gęstą owsiankę). Najlepiej wsypywać po trochu mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy owsianka zgęstnieje (ok. 2-3 min.), dodajemy kakao, cynamon, miód, rodzynki i 3/4 pokrojonych jabłek.
Cały czas mieszając prażymy jeszcze chwilkę. Gotową owsiankę przed podaniem posypujemy pozostałym pokrojonym jabłkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz