środa, 18 lutego 2015
Risotto z groszkiem
SKŁADNIKI:
200 g ryżu do risotto Arborio
ok. 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
4 garści mrożonego groszku
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
kawałek parmezanu
sól, pieprz
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i delikatnie podsmażyć przygotowaną cebulę i czosnek (nie może się zrumienić). Gdy cebula lekko zmięknie wsypać na patelnię suchy ryż do risotto i cały czas mieszać do momentu, gdy ziarenka ryżu zrobią się szkliste, a obwódki prawie przeźroczyste. W tym momencie należy wlać bulion, ale tylko tyle aby delikatnie przykryć ryż i cały czas delikatnie mieszać. Generalnie żeby zrobić dobre risotto nie można odejść od patelni, tylko ciągle należy mieszać. Gdy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną porcję i kolejną... do momentu, aż ryż zrobi się al dente ( musimy próbować). Wtedy dodajemy mrożony groszek i dalej z bulionem gotujemy do miękkości ryżu. Konsystencja powinna być klejąca, mazista i dosyć gęsta. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła ścieramy trochę sera i wszystko mieszamy. Gdy masło i ser się rozpuści w gorącym risotto podajemy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz