SKŁADNIKI:
*makaron:
2 szklanki (z górką) mąki pszennej + mąka do podsypywania
3 średniej wielkości jajka
szczypta soli
*dodatkowo:
ok. 4-5 garści kapusty kiszonej ugotowanej do miękkości
40 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
Na blat nasypać mąkę. W mące zrobić wgłębienie i wbić jajka. Na początku za pomocą noża delikatnie połączyć składniki, a później rękami dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło można podsypać mąką, natomiast jeśli nie będzie się chciało połączyć, to można dodać 1 łyżkę wody. (Wszystko zależy od tego, jak duże mamy jajka).
Gdy ciasto będzie jednolite, elastyczne i wyrobione, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 20 min. Następnie dzielimy na 2 porcje i wałkujemy, podsypując mąką na jak najcieńsze placki. Im cieńsze tym lepiej. (Chyba, że są zwolennicy grubego, swojskiego makaronu :-)). Rozwałkowane cienkie placki pozostawiamy do lekkiego wyschnięcia na ok. 10 min.
Placki kroimy w paski grubości ok. 1- 1,5 cm, a później z pasków wycinamy romby lub kwadraciki (kształt i wielkość zależy od upodobań)
Pokrojony makaron zostawiamy do wyschnięcia na ok. 20 min.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia makaronu na powierzchnię.
Ugotowaną do miękkości kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na oliwie. Dodajemy pieczarki i dusimy. Gdy pieczarki będą gotowe dodajemy kapustę i wszystko razem mieszamy. Doprawimy do smaku i dodajemy do ugotowanego makaronu. Wszystko dokładnie mieszamy i zajadamy.
witam,
OdpowiedzUsuńtradycyjnie i smacznie :)
ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html