niedziela, 24 maja 2015

Sałatka nicejska.


                                                                SKŁADNIKI:

1 główka sałaty lodowej
pół paczki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
1 duży pomidor
1 mała czerwona cebula
garść czarnych oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka

Fasolkę szparagową ugotować al dente i wystudzić.
Jajka ugotować prawie na twardo (7 min)
Sałatkę tą należy podawać na płaskim półmisku, a składniki układać, a nie mieszać w misce jak tradycyjne sałatki.
Na półmisku układamy po kolei: porwaną w mniejsze kawałki sałatę lodową, ugotowaną fasolkę szparagową, pokrojonego i pozbawionego nasionek pomidora, odsączonego pokruszonego tuńczyka, cebulkę pokrojoną w cieniutkie piórka, jajka pokrojone na 4 i czarne oliwki pokrojone na pół.

*sos vinegret

Do małego słoiczka wlewamy:
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, cukier, pieprz
Zamykamy słoiczek i chwilkę potrząsamy do połączenia składników.

Sałatkę najlepiej jest polać sosem tuż przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz