SKŁADNIKI:
350 g mąki pszennej
250 g masła
3 żółtka + 1 białko zostawić do posmarowania
2 łyżki gęstej śmietany
20 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
ulubione przyprawy do posypania (u mnie czarnuszka, oregano, ostra papryka)
WYKONANIE:
W średniej misce rozetrzeć drożdże ze śmietaną i cukrem. Odstawić na chwilkę. Dodać resztę składników, posiekać nożem i zagnieść rękoma jednolite ciasto. Odstawić na 1h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką. Odrywać kulki ciasta wielkości śliwki i każdą kulkę rolować na kształt "wężyka" ( W przepisie autorka wałkowała ciasto i wycinała paluszki. Niestety ciasto odrobine przyklejało się do wałka, więc postanowiłam rolować wężyki). Długość powinna być ok 12-15 cm a grubość ok. 1cm. ( Paluchy nie mogą być za cienkie ponieważ są super kruche i za cienkie po prostu by się łamały). Paluchy przekładamy na wyłożoną papierem blachę, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami.
Pieczemy w temp. 200 stopni C ok. 20 min. Na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz