sobota, 11 kwietnia 2015

Sałatka do krojenia z krakersami

Przepis na tą "sałatkę" zobaczyłam na blogu "Daktyle w czekoladzie". Sałatka ta robi ogromną furorę i zaskoczenie. Polecam.



                                                                  SKŁADNIKI:

1 paczka krakersów ok. 23 sztuki
ok. 6 dag sera żółtego
puszka makreli w sosie pomidorowym
4 jajka
ok. 6 łyżek majonezu
sól, pieprz
szczypiorek, rzodkiewka do przybrania

                                                               WYKONANIE:

Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 3 łyżkami majonezu. Doprawić do smaku.
Żółtka pokruszyć palcami.
Rybę razem z sosem rozgnieść widelcem.
Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z 3 łyżkami majonezu.
Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą, tak ,żeby folia wystawała na brzegi.
Wyłożyć kolejno:
- warstwa krakersów
- warstwa z serem
- warstwa krakersów
- warstwa ryby
- warstwa krakersów
- warstwa z białkiem
- rozkruszone żółtka

Całość zawinąć dobrze nadmiarem folii i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wyjąć delikatnie z folii i ozdobić.
Kroić w małe kromeczki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz