środa, 15 kwietnia 2015

Jabłecznik na kakaowym spodzie.

Dla wszystkich, którzy kochają czekoladę i szarlotkę. Ciasto dla G.



                                                             SKŁADNIKI:

*ciasto:

1,5 szklanki mąki
125 g masła (zimnego)
2 czubate łyżeczki kakao
4 żółtka
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki cukru

*czekoladowa pianka:

4 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 budyń czekoladowy
1/3 szklanki oleju

* 1 kg słodkich jabłek
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 pokruszone herbatniki maślane

                                                        WYKONANIE:

Wszystkie składniki (na ciasto) włożyć do miski i zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji.
Tortownicę ok. 23 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować masłem. Dno i lekko brzegi pokryć równomiernie ciastem. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku (190 stopni C ) przez 15 min.

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki ( ja używam tarki do ogórków).
 Herbatniki pokruszyć i wsypać do jabłek razem z cynamonem. Wymieszać.

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie, a na sam koniec dodać olej i wymieszać do połączenia się składników.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyrównać. Na jabłka włożyć piankę czekoladową.
Piec jeszcze 30 min.





1 komentarz: