piątek, 23 stycznia 2015

Mini drożdżówki z budyniem- pycha :-)



                                                                SKŁADNIKI:

*na ciasto:

500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
4-5 łyżek cukru
100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła roślinnego
2 jajka i 1 żółtko
0,5 szklanki lekko ciepłego mleka
cukier wanilinowy

*na budyń:

2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka

*dodatkowo białko do posmarowania bułeczek

                                                                WYKONANIE:

Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy lekko ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, cukier wanilinowy, rozpuszczone masło, 2 jajka, 1 żółtko i rozrobione drożdże i wyrabiamy najlepiej ręką gładkie ciasto- do momentu aż ładnie zacznie odchodzić od ręki i od brzegów miski. Jeśli bardzo będzie się kleiło można dodać odrobinę mąki. Ciasto formujemy w kulę zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1h w ciepłym miejscu.

W tym czasie możemy przygotować budyń. Budynie robimy według przepisu na opakowaniu, lecz dodajemy MNIEJ mleka - 3 szklanki na 2 opakowania.
gotowy budyń zostawiamy do lekkiego ostygnięcia, ale nie może być całkiem zimny ponieważ źle się go nakłada na ciasto.

Po godzinie ciasto wkładamy na blat i jeszcze przez chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 3 części.
Każdą część wałkujemy na prostokąt (jeśli się przy wałkowaniu klei to podsypujemy odrobinę mąką) grubości ok. 0,5 cm. Na każdy placek nakładamy po równej części budyniu i powoli, delikatnie zwijamy jak roladę. Tak przygotowane rolady kroimy ostrym nożem w plastry grubości ok. 2 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc małe odstępy między bułeczkami.
Odstawiamy jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną smarujemy je białkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 20- 25 min. Bułeczki muszą być rumiane.

                                      Z podanego przepisu bułeczek wyszło tyle:



                                                                     SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Bułeczki delikatne i przepyszne !
    Idealne na podwieczorek dla gości, dla dzieci do szkoły i dla męża do pracy!: )
    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń