wtorek, 20 stycznia 2015

Kotleciki rybne


                                                                  SKŁADNIKI:

2 filety z dobrej nie za tłustej ryby np. dorsz (u mnie miruna)
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, garam masala ew. papryczka chili, słodka papryka.
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia

                                                                 WYKONANIE:

Filety z ryby myjemy, dobrze osuszamy ręczniczkiem papierowym, kroimy w kostkę a następnie za pomącą blendera siekamy na prawie gładką masę. Odstawiamy.
Myjemy i dobrze suszymy i siekamy dość drobno szczypiorek, koperek, natkę oraz czosnek.
Do ryby dodajemy posiekane zioła i czosnek, wbijamy jedno jajko, dodajemy bułkę tartą, sok z cytryny i doprawiamy do smaku przyprawami.
Wszystko najlepiej ręczne wyrabiamy i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki wielkości średniego jajka i spłaszczamy.
Tak przygotowane kotleciki smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami i kawałkiem cytryny. Z podanej porcji wychodzi ok 12 kotlecików.
                                                                SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz