SKŁADNIKI:
600g mąki pszennej (w oryginalnym przepisie pszenna chlebowa 700g)
100g płatków owsianych ( w oryginalnym przepisie brak)
2 łyżeczki soli
25g miękkiego masła
14g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
WYKONANIE:
W małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Na chwilkę odstawić.
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki, sól, dodać masło i wodę. Na koniec wlać przygotowany rozczyn drożdżowy i wszystko wyrobić (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto może się trochę kleić, ale starajmy się nie dosypywać mąki. Wyrobione ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości (u mnie ok. 1h 30min).
Gdy ciasto podwoi objętość uderzyć pięścią i lekko wyrobić. Delikatnie podsypując mąką uformować owalny bochenek. Na obsypanej mąką blaszce ułożyć bochenek. Przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do 230`C. Przed samym pieczeniem bochenek delikatnie oprószyć mąką i ostrym nożem naciąć od góry w kilku miejscach. Piec 10 min. Po 10 min. temp. zmniejszyć do 200`C i piec kolejne 20-25 min. Chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Chleb studzimy na kratce!
Bochenek przed pieczeniem.
Bochenek pod koniec pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz