SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
szczypta soli
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej lub mleko i masło przed użyciem lekko podgrzać.
WYKONANIE:
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia cukrem i solą.
W osobnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i roztopionym masłem.
Mokrą mieszankę wlać do suchej i wszystko wymieszać. Najlepiej za pomocą trzepaczki lub tzw. rózgi.
Smażyć na suchej patelni (najlepiej teflonowej), na złoty kolor z dwóch stron.
Ja pancakes smażyłam na małej patelni pojedynczo. Wielkość ok 11 cm.
Z podanej porcji wyszło 15 placuszków.
Najlepiej smakują z owocami polane syropem klonowym ( u mnie syrop palmowy), z nutellą lub z cukrem pudrem.
Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz