czwartek, 29 stycznia 2015
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
SKŁANIKI NA FARSZ:
1 opakowanie kaszy gryczanej tj. 4woreczki po 100g
ok. 600g białego sera
2 cebule
sól, pieprz
olej do podsmażenia cebulki
WYKONANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wysypujemy z woreczków do miski i czekamy aż kasza wystygnie.
Cebulę obieramy, kroimy w dość drobną kosteczkę i podsmażamy na jasnozłoty kolor.
Gdy kasza jest już zimna wkruszamy do niej biały ser, dodajemy przygotowaną cebulkę i solimy oraz pieprzymy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. ( Jeżeli ktoś bardzo lubi to można do farszu dodać pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek.)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 kg mąki pszennej + trochę do podsypywania ciasta
ok. 0,5 l ciepłej wody
Na stolnicę wysypać mąkę, stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Zazwyczaj te pół litra wody w zupełności wystarcza, więc nie powinno być problemu z zagnieceniem sprężystego i elastycznego ciasta. Po zagnieceniu ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą po kolei rozwałkowujemy, podsypując mąką na dość cienki placek (grubość ciasta zależy od upodobań). Następnie za pomocą szklanki lub kubka wycinamy małe placuszki. Na każdy placuszek małą łyżeczką nakładamy porcję gryczanego farszu i zlepiamy brzegi na kształt pieroga. Zlepione pierogi układamy na ściereczce delikatnie podsypanej mąką.
Z takiej porcji wychodzi około 94 pierogi.
Gotowe pierogi wrzucamy po kilkanaście sztuk do gotującej się i osolonej wody (najlepiej w dużym garnku) i od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy ok 2,5 min. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy ugotowane pierogi i wykładamy na talerze.
Pierogi najlepiej smakują na świeżo z wody podane z uduszoną cebulką (lub wersja dla mięsożerców- z boczusiem :-) i z posiekaną natką pietruszki lub na drugi dzień odsmażone na złoty kolor na patelni z kefirem.
Gorąco polecam. SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz