sobota, 24 stycznia 2015

Zdrowa rybna pizza


                                                                  SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
250 ml ciepłej wody (1 szklanka)
40 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 puszka sardynek
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
sól, pieprz, chili, bazylia suszona

                                                                WYKONANIE:

Do małej miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i szklankę ciepłej, ale nie za gorącej wody. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Płatki owsiane wsypać do blendera i zmielić na okruszki.
Do dużej miski wsypać mąkę, zmielone płatki owsiane, sól, rozrobione drożdże i oliwę. Ciasto wyrobić do połączenia składników. Ugnieść kulę zostawić w misce i przykryć ściereczką.
W tym czasie możemy przygotować dodatki do pizzy.
Pomidory z puszki przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy do nich sól, pieprz, bazylię i chili (lub inne ulubione przyprawy) i miksujemy blenderem do konsystencji sosu.
Tuńczyka wyciągamy z puszki  najlepiej na sitko i odcedzamy z oliwy lub zalewy.
Z sardynkami robimy to samo co z tuńczykiem.
Paprykę myjemy wyciągamy gniazdo nasienne z nasionkami i kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
Dużą blachę ( najlepiej taką z piekarnika) i jeszcze jakąś mniejszą ( np. taką co zwykle pieczemy ciasto) wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnie za pomocą pędzelka smarujemy oliwą.
Ciasto dzielimy na dwie części jedną większą ok. 3/4 i mniejszą ok. 1/4. Większą część rozwałkowujemy na dużej blaszce a mniejszą na mniejszej. Jeśli ciężko będzie rozwałkować można pomóc sobie palcami.
Tak przygotowane blaty smarujemy sosem pomidorowym i w kolejności jakiej chcemy układamy ryby i resztę składników. Jeśli ktoś lubi można również dodać ser. (Mi osobiście rybna smakuje bez sera).
Pizzę pieczemy pojedynczo w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20 min.
Pizza wychodzi chrupiąca i na cienkim cieście. Gorąco polecam miłośnikom ryb.





                                                                SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz