wtorek, 20 stycznia 2015
Sernik na kruchym kakaowym spodzie z kruszonką :-)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (bez 3 łyżek)
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny (250g)
5 żółtek (białka zostawiamy do sera)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
Wykonanie ciasta:
Wszystkie podane składniki wyrobić w misce. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, a drugą wykleić dno blaszki (wymiary ok. 36cmx24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zrobić to palcami, ponieważ ciasto może się trochę kleić i będzie przywierać do wałka) również włożyć do lodówki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę serową.
Składniki na masę serową:
1 kg sera na serniki z wiaderka (może być waniliowy)
1 całe jajko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła w temp. pokojowej (najlepiej roślinne 125g)
białka z 5 jaj
Wykonanie masy serowej:
Do większego naczynia przekładamy ser z wiaderka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem, następnie dodajemy suchy budyń, całe jajko i masło i ucieramy na gładką masę.
W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek.
Pianę dodajemy stopniowo do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Masa powinna być delikatna i puszysta.
Wyjmujemy blaszkę z ciastem. Na ciasto wlewamy masę serową. Drugi kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na ser, lub rwiemy małe kawałeczki robiąc coś na kształt kruszonki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i pieczemy 60 min.
Ciasto wychodzi bardzo kruche i najlepiej smakuje lekko schłodzone.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz