SKŁADNIKI:
*na 12 sztuk
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki jagód
0,5 szklanki cukru
ekstrakt waniliowy lub cukier
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka maślanki
4 łyżki rozpuszczonego masła
1/4 szklanki oleju
WYKONANIE:
Do małego rondelka wsypać 1 szklankę jagód. Zasypać 1 łyżką cukru, lekko za pomocą widelca rozgnieść jagody i smażyć ok 15 min. do lekkiego zgęstnienia sosu. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę proszek i sól wymieszać razem.
Jajka z cukrem i wanilią ubić do białości na puszysty krem. Dodać roztopione masło, olej i maślankę. Wymieszać wszystko razem. Dodać mieszankę mączną i za pomocą łopatki (już nie używać miksera) wymieszać. (Nie mieszać zbyt długo!) Na koniec dodać pozostałą szklankę jagód.
Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki wyłożonych papilotkami (u mnie foremki sylikonowe- nie trzeba używać papierków).
Na środek każdej muffinki nałożyć łyżeczkę sosu jagodowego i za pomocą wykałaczki robić tzw. esy- floresy.
Piec w 210*C ok. 20 min.
Studzić na kratce.
Super przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Mniam :) Szkoda tylko, że już nie ma świeżych jagód :(
OdpowiedzUsuńSuper przepis i fajnie prezentują się te babeczki!
OdpowiedzUsuń