poniedziałek, 6 lipca 2015

Chłodnik na upały.

Żar leje się z nieba. Na samą myśl o gorącej zupie odechciewa się jeść. Jest jednak coś, co pasuje idealnie do takich wakacyjnych dni... CHŁODNIK. Pyszny z chrupiącymi, świeżymi warzywami przynosi ukojenie.


                                                                 SKŁADNIKI:
*na ok 5- 6 porcji

800 ml jogurtu naturalnego (użyłam typ grecki)
1,5 szklanki maślanki
ok. 7 sztuk młodych buraczków wraz z liśćmi
1 mały ogórek
4-5 rzodkiewek
mały pęczek koperku
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz
jajka

                                                            WYKONANIE:

Buraczki z łodyżkami szczelnie zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C do miękkości ok. 30 min.
Liście buraczków pokroić dość drobno i w gotującej się wodzie zblanszować ok. 2 min. Odcedzić i wystudzić.
Jogurty i maślankę wymieszać w dużej misce.
Ogórka pozbawić wodnistych nasionek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z rzodkiewką.
Koperek i szczypiorek posiekać drobno.
Upieczone wystudzone buraczki pozbawić łupinki i zetrzeć na tarce. Łodyżki pokroić drobniutko.
Wszystko dokładnie razem wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz